Nieuws

Tips om de auto winterklaar te maken.

De winter doet langzaam zijn intrede in Nederland. De dagen worden korter. Of je nu straks voor de zomertijd of voor de wintertijd bent. Dat het kouder zal worden, daar ben ik zeker van.

In dit stuk wil ik jullie graag wat praktische tips geven om de auto winterklaar te maken. Ik realiseer me dat de onderstaande lijst nooit volledig is of af is. Hier heb je wat tips om de winter in te gaan.

 1. Bevroren ruiten
 2. Vocht in de auto
 3. Oliepeil
 4. Koelvloeistof
 5. Banden (Reservewiel)
 6. Rubbers
 7. Accu
 8. Verlichting (reserve lampjes)
 9. Deken + nood jas
 10. Onderhoud
 11. Weersvoorspellingen
 12. Grip en sliptraining

Bevroren ruiten

Nu dat de nachten heel erg koud worden en dat het gaat vriezen, zullen je ramen regelmatig bevroren zijn, dus moet je krabben en dat is geen fijn klusje. Waar moet je op letten? Zorg er in ieder geval voor dat alle ramen rondom de auto ijsvrij zijn. Het niet of deels ijsvrij maken kan een behoorlijke boete opleveren. Ramen niet ijsvrij, dit kan een boete opleveren van € 230,00. Als je spiegels bevroren zijn, kan dit nog een extra boete opleveren van € 140,00. Dit kan samen oplopen tot € 370,00.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om het ijs te verwijderen:

Ouderwets krabben met een ijskrabber

Let op en voel regelmatig of er green ‘bramen’ op de krabrand zitten, dit kan behoorlijke krassen geven.

Afdekscherm of deken

Je kunt natuurlijk een afdekscherm of een deken over de ramen heen leggen. Dit is zeer effectief. Maar ja waar laat je het dan als je het eraf haalt. Leg het niet in de auto, dan wordt de auto heel vochtig.

Ruitontdooier

Dit spul is op verschillende adressen te koop. Het werkt goed, het nadeel is dat de ramen er heel vet van worden.. Als je deze bij een bekende discounter koopt, werkt deze prima.

Kachel

Voor de mensen die een beetje lui zijn – ik moet bekennen dat ben ik soms ook – dan kan je een draagbaar kacheltje in de auto plaatsen en binnen vijf minuten zijn de ramen schoon. Even met een doek droog maken en “klaar is Kees”, uhm…Tom.

Tja, wat over blijft zijn natuurlijk de mensen die een garage hebben, dat is pas luxe. Nooit meer krabben.

Vocht in de auto

Last van vocht in de auto? Ga op zoek naar de oorzaak. Misschien is er ergens een lekkage. Hoe dan ook, naar mate de auto ouder wordt, sluiten de rubbers van de ramen en deuren minder goed af. Hierdoor kan vocht de auto binnen dringen. Een vochtvreter onder één van de voorstoelen kan oplossing bieden. Let op: zet deze goed vast, dat deze bij eventueel sportief bochtgedrag niet omvalt. Ikzelf probeer het gebruik van de airco tot een minimum te beperken. Sinds ik in de wintermaanden minder de airco gebruik, heb ik minder last van vocht.

Oliepeil

Controleer regelmatig het oliepeil van de auto. Bij voorkeur iedere maand of voor een grote rit. Check het oliepeil bij voorkeur met een koude motor en op een vlakke ondergrond.

Koelvloeistof

Controleer of het reservoir van de koelvloeistof juist op pijl is. Om zeker te weten of het niet bevriest, laat het even controleren door een garage. Dit voorkomt dat de vloeistof bevriest.

Banden

Controleer regelmatig je bandenspanning en je proefiel-diepte van je banden. Bij voorkeur iedere maand of voor een grote rit. Vergeet niet de bandenspanning van je reservewiel te controleren.

Tja, nu het verhaal over winterbanden. Wel of niet doen. Hier is regelmatig veel over te doen. Toch blijkt dat bij winterse omstandigheden onder de -7 graden, vaak winterbanden veiliger zijn.

Rubbers

Om te voorkomen dat je rubbers van de deuren vastvriezen, kun je deze preventief insmeren. Er is niets vervelender dan bijvoorbeeld via de achterklep  –  als je deze hebt – in de auto te stappen. Je kunt hiervoor talkpoeder, een beetjes vaseline of een speciale stick gebruiken die je bij de betere autoshops kunt kopen.

Accu

Zorg ervoor dat je accu in orde is. Een accu gaat gemiddeld drie tot zes jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Laat de accu als deze meer dan drie jaar oud is, regelmatig een keer doormeten bij een garage. Dan heb je meer zekerheid dat de auto ook echt start als er strenge vorst is. Kijk ook regelmatig of de accu poolen niet geoxideerd zijn. Hierdoor kan de auto ook slecht starten.

Verlichting (reserve lampjes)

Het valt mij op dat in de herfst en de winter vaak de verlichting van de auto’s die ik tegen kom niet goed zijn. Controleer daarom regelmatig je verlichting of alles werkt. Leg in de auto een doosje met reserve lampjes. Mocht er onderweg een keer een lampje stuk gaan, dan kun je deze gelijk zelf vervangen. Let op, ook met verlichting die niet goed is kun je forse boetes krijgen. Daarnaast is het prettig dat niet alleen jijzelf, maar ook andere weggebruikers jou goed kunnen zien.

Deken + nood jas

Ga je ver van huis, neem altijd een jas mee en een deken in de auto is geen overbodige luxe.

Onderhoud

Laat je auto regelmatig controleren en zorg voor tijdig onderhoud. Veel dingen kun je zelf, maar sommige zaken blijft vakwerk.

Weersvoorspellingen

Ga je op pad kijk van te voren even wat de weersvoorspellingen zijn. Bij bijzondere omstandigheden wordt met kleurcodes aangegeven of het wel of niet verantwoord is om de weg op te gaan.

Code groen: geen bijzonderheden

Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing

 Code geel: wees alert

Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

 Code oranje: wees voorbereid

Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

 Code rood (weeralarm): onderneem actie

Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.  Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Bron: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/knmi-waarschuwingen

Grip en antisliptraining

Geen overbodige luxe, zeer nuttig en ook leuk om te doen is een Grip en sliptraining. Tijdens zo’n training leer je om verschillende situatie de controle te houden over de auto. Ik heb deze training al een aantal keren gevolgd en ik kan met een gerust hart zeggen, dat ik al vaak situaties tegen ben gekomen waar de training goed van pas is gekomen. Mocht je dit overwegen, adviseer is altijd de dag cursus, hier heb je het meeste aan.

Zoals gezegd, realiseer ik me dat de onderstaande lijst nooit volledig of af is, dus heb je tips laat het weten.

Posted in: Blogs van Tom

Leave a Comment (0) →

Kan een rijopleiding aangepast worden aan bijvoorbeeld ADD, ADHD of autisme?

Aangepaste rijopleiding

Natuurlijk kan de rijopleiding aangepast worden. Sterker nog rijschool Leswereld is gespecialiseerd in het begeleiden en opleiden van kandidaten met bijvoorbeeld ADD, ADHD of autisme.

Het begeleiden en opleiden van kandidaten met deze diagnose, vraagt net een iets andere aanpak dan andere kandidaten. Om een praktijkexamen bij het CBR te mogen afleggen, zal er eerst een speciaal traject afgewerkt moeten worden. Dit bestaat uit een:

 • medische keuring
 • het opstellen van een rapport door een gespecialiseerde en onafhankelijke arts
 • beoordeling van het rapport door een arts van het CBR en
 • het afleggen van een praktische rijtest.

Aan de hand van het bovenstaande kan bepaald worden of het haalbaar is voor de kandidaat wel of niet het rijbewijs te halen.

Ervaring Leswereld

Door de jarenlange ervaring kan Leswereld al in een vroeg stadium adviseren of het haalbaar is om een rijbewijs te halen. Al dan niet met wat aanpassingen, bijvoorbeeld een auto met een automatische versnelling.

Hoe werkt het?

Bij de opleiding wordt gebruikt gemaakt net als bij de regulieren rijopleiding van de Rijopleiding in stappen lesmethode kort RIS. De opbouw van deze lesmethode is net iets anders, zodat de kandidaat goed voorbereid wordt op de rijtest. Bij de begeleiding wordt speciale documentatie uitgereikt die de kandidaat en ouders (verzorgers) kan helpen om de weg te vinden in het speciale traject. In de documentatie staat beschreven welke stappen de kandidaat moet doen om uiteindelijk de rijtest te mogen afleggen. Voor deze extra documentatie en ondersteuning worden geen extra kosten in rekening gebracht. Rijschool Leswereld is van mening, dat voor een ieder die het zou kunnen, het mogelijk zou moeten zijn om het rijbewijs te halen. Daar waar ik kan, ben ik dan ook zeker bereid om mij extra in te zetten.

Mochten er naar aanleiding van dit stuk vragen zijn, aarzel dan niet en neem gerust contact met mij op.

Posted in: Blogs van Tom

Leave a Comment (0) →

Jille Luhulima is de 1ste keer geslaagd voor haar rijbewijs!

Jille loon naar hard werken. Je hebt het fanatisch gedaan en gelijk de 1ste keer.
Veel plezier met je rijbewijs en nu snel een autootje kopen en veel kilometers maken.

Hieronder de reactie van Jille over de rijschool:

“Erg fijne rijschool. Tom snapt precies wat je nodig hebt om zelfverzekerder te kunnen rijden. De lesmethode was overzichtelijk en duidelijk. Ik raad eenieder Tom aan”.

Posted in: Geslaagd bij Leswereld

Leave a Comment (0) →

Lizanne Nizet de 1ste keer geslaagd bij Leswereld voor haar rijbewijs.

Lizanne, ondanks de kriebels heb je een fantastische rit neergezet. Goed gedaan!
Heel veel plezier met je rijbewijs en veilige kilometers toegewenst. Succes met je opleiding.

Hieronder de reactie van Lizanne over Leswereld:

“De lessen bij Leswereld zijn opgebouwd volgens RIS, waardoor je rustig in stappen leert rijden. Ik vond de lessen van Tom erg fijn! Vooral de laatste les naar Venlo”.

Posted in: Geslaagd bij Leswereld

Leave a Comment (0) →

Koen Sollie geslaagd voor zijn rijbewijs

Weer iemand geslaagd voor zijn rijbewijs. Koen voor jou zeker belangrijk, omdat jij je rijbewijs nodig hebt voor je werk.

Nu op pad met de bedrijfswagen en de montage in. Heel veel veilige kilometers gewenst.

Hieronder de reactie van Koen over Leswereld:

“Erg fijne rijschool. Ondanks dat het mij heel veel moeite kosten om de bediening onder controle te krijgen, heeft Tom altijd de rust bewaard. Hij bleef zich altijd inzetten voor je. Zeker aan te raden!”

Posted in: Geen categorie

Leave a Comment (0) →

Merel de Jong de 1ste keer geslaagd bij Rijschool Leswereld

Merel, je hebt een fantastische rit neergezet. Heel erg goed gedaan, ondanks dat je nerveus was. Keurig, heel veel plezier met je rijbewijs en succes met je opleiding in Utrecht.

Hieronder de reactie van Merel over Leswereld:

“Goed. Hij had het door als ik een beetje overstuur raakte terwijl ik dat soms zelf nog niet eens echt doorhad. Dacht echt na over oplossingen voor problemen die ik had.”

Posted in: Geen categorie

Leave a Comment (0) →

Latitchia de 1ste keer geslaagd bij Leswereld

Latitchia, bij de vorige rijschool was het helaas niet gelukt. Fijn dat het nu wel gelijk gelukt is. Je hebt een mooie rit neergezet en nu niet meer eindeloos in de bus zitten naar je werk, maar straks met je eigen auto. Geniet ervan.

Hieronder de reactie van Latichia over Leswereld:

“Tom, ik heb de rijlessen als fijn ervaren. Je bent betrokken en gaat afgestemd te werk. Je gaf mij vertrouwen in mijzelf en dat had ik nodig. Bedankt voor alles”.

Posted in: Geen categorie, Geslaagd bij Leswereld

Leave a Comment (0) →

Sara Dekkers is de 1ste keer geslaagd in Nijmegen!

Sara wat heb je een fantastische mooie examen rit neergezet. Goed gedaan. Straks richting Texel om je ouders te bezoeken een mooie rit om mee te beginnen.

Veel plezier en geniet ervan.

Hieronder een klein stukje hoe Sara de rijlessen ervaren heeft:

“Ik was zeer gespannen om weer rijlessen te gaan volgen. Tom heeft me met zijn rust en deskundigheid vertrouwen in mijn rijvaardigheden gegeven. Ik heb het als een ontzettend betrouwbare en ook gezellige rijschool ervaren! Zeker een aanrader!”

 

Posted in: Geslaagd bij Leswereld

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 8 12345...»
1
×
Leswereld is via Whatsapp te bereiken
op werkdagen van 8:00 - 21:00 uur en
op zaterdagen van 8:00 - 17:00 uur.